Vrijheid

Twee zinnen

Promotie Vrijheid Moderne Mensen

De heer Verzeil?
Nee, van Zijl! John van Zijl!
Oh, neem me niet kwalijk. Die zit niet op zijn plek. Of hij heeft een vrije dag.
Wanneer verwacht u hem weer? Of heeft u een telefoonnummer voor me, waar ik hem kan bereiken?
Het is geen beleid om telefoonnummers van medewerkers te verstrekken. Probeert u het van de week nog een keer? Of misschien via Facebook?

Ik ben bezig met de campagne van een nieuw boek over vrijheid. Ik wilde de auteur inschakelen voor wat vlogs, een website, een column en een blog. Interviews! Ging de auteur moeilijk kijken. Zei dat hij op wereldreis ging. Een smoes, denk ik.

Voor je weggaat, help me nog even, zei ik. Want je wilt hier toch ook een succes van maken? Nou, hij was alweer met een ander project bezig. Zeg me dan in twee zinnen waar je boek op neerkomt, ik moet toch ook wat?

Twee zinnen? Er kwam helemaal niets uit. Ik ben met zijn vaste redacteur gaan praten. Die raadde me aan het boek te lezen. Maar daar kan ik niet aan beginnen. Ik word per klus betaald en niet per uur. Uit medelijden gaf hij me wel twee zinnen mee.

Op de presentatie in de bevriende boekwinkel waren zowat veertig mensen. Een paar toekomstige bekende Nederlanders, een hoogleraar, mensen van de uitgeverij, verder allerlei mensen. Gitaarmuziek, jus d’orange, wijn, bier. Praatjes van de uitgever, van de hoogleraar en iemand met slam poetry. De auteur las een stukje voor. Iets over Holleeder. Of Van Gaal. Of een van die twee, dacht ik.

Wel, om iets te promoten moet je de juiste mensen kennen, zoals John van Zijl. Ze moeten je iets gunnen. Of je moet ze iets geven. Iets wat scoort. Ik ken John. Alleen heeft hij me in zijn telefoon geblokkeerd. Ik hoop dat hij nog een ander nummer heeft.

Dat boek dus. Het gaat over vrijheid. Moeilijk. Breed onderwerp en zo oh, mijn telefoon gaat. Onbekend nummer. Toch maar opnemen.

Met wie? Ach, John, wat leuk. Ik had net naar je werk gebeld. Oh, jij stond naast de receptioniste toen ik belde? Je was op weg de deur uit? Nou ja, nu heb ik je toch aan de lijn. Ik heb een prachtig onderwerp voor je. Ja, voor een programma. Heel actueel thema! Gaat over gepraat worden! Nee, niet waargebeurd, wel vol tips en baanbrekend! Ja, vond ik ook heel gezellig in de Zwijger, of tenminste na afloop, hè? Maar dat boek dus. Ja, het gaat over een boek, blijft toch nog altijd een groot medium, dat ben je met me eens. In twee zinnen samenvatten? Natuurlijk, hier komen ze: 1. Vrijheid heeft een basis nodig. 2. Zonder vrijheid geen toekomst. Moet ik dat uitleggen? Zal ik het je opsturen? Koffie? Ja, goed, dan neem ik het voor je mee.

Erica Crizip