Cyclus van de nieuwe jaren 60

David Grabijn

 

Set van zeven boeken over de geboortegolfgeneratie    
ISBN: 9789077556177 1480 p. € 50,50
mail ons op info@lezerspoort.nl

 

 

 

Tijdsbeelden – Zestig jaar later: biografie van de babyboomers

De geschiedenis van een generatie
Wat vindt de lezer in deze zeven boeken over de woelige jaren van de babyboomgeneratie? Het is geen geschiedenisles. Geen nostalgische terugblik op zogenaamde hoogtepunten. Geen droge opsomming van sociologische onderzoeksgegevens. Geen journalistieke reis langs de belevingen van ‘belangrijke’ mensen. Het is zelfs geen aanklacht tegen het teloorgaan van mooie idealen, of tenminste niet met zoveel woorden.
Nee, elk van deze zeven boeken bevat een verhaal. Een verhaal over mensen en de dingen die zij doen. In hun tijd. En wat wil de schrijver met deze zeven verhalen? Wat moeten de lezers ermee? Zelf zegt hij erover: ‘Ik woel met mijn pen rond in hun geest.’ Laten we het erop houden dat de schrijver de lezer tot nadenken wil stemmen. Tot reflectie over hoe zij in hun tijd staan en wat zij (nog) met hun leven willen. In de hoop dat de wereld er ietsje beter van wordt.

——————–

Biografie van de geboortegolfgeneratie
Deze cyclus beschrijft een aantal facetten van het leven in de jaren 1936-2025, gezien vanuit de generatie van de geboortegolf na de tweede wereldoorlog. Veel babyboomers beleefden tijdens de jaren zestig van de vorige eeuw een inspirerend hoogtepunt. Het was een periode die veel heeft doen opwaaien dat ook nu nog niet is gaan liggen. De komende jaren zijn deze geboortegolvers zelf zestig of erger. Een mooi moment om terug te blikken en om vooruit te kijken naar de ‘nieuwe zestigers’. Wat ging vooraf aan de geboortegolf? Hoe zit het met de jaren vijftig, zeventig, tachtig, negentig? Hoe moet het verder gaan in de nieuwe eeuw?

Deze cyclus is bedoeld als terugblik, als mogelijke inspiratie voor de toekomst, als tijdsbeeld, als herkenning; nadrukkelijk is de cyclus ook bedoeld om vooroordelen te bevestigen, om je te ergeren, om je te vermaken en misschien zelfs ook om er je voordeel mee te doen. Pretenties om een definitief beeld te schetsen van de jaren zestig of van de menselijke levensloop of van wat dan ook, zijn niet aanwezig, of hoogstens als geheime agendapunten. Er zijn zeven romans. Elk bestrijkt min of meer een thema en een periode. In het kort:

Madelena’s Bed
Dit gaat over mythen, moeder, familie, relaties, vrouwen, vaders, helden, idealen, oorlog. De tijd 1939-1945. Maar het boek begint al in 1936 bij het directe voorspel tot de oorlog. Voor een geboorte heb je ouders nodig en de ouders van de geboortegolvers staan of stonden op hun eigen manier in de geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog is nog altijd een soort ijkpunt voor wat goed is en wat slecht is. Wat dat betreft is die oorlog niemand in de koude kleren gaan zitten. Dus moest de cyclus er wel mee beginnen. Vader Josh gaat op weg naar de oorlogshaard in Europa. Ringo wordt geboren.

Rome’s Schroevendraaiers
We zijn al zowat door de geboortegolf heen en nu gaat het om structuur; de maatschappij wordt opnieuw in elkaar gezet. De jaren tot 1959. Koude oorlog. Klamme avonden. Schroeven dienen de structuur. Linksom of rechtsom, gedraaid wordt er toch. Rick (13) verwondert zich, terwijl zijn vader probeert af te rekenen met de Russen en terwijl de Europese Economische Gemeenschap op Romeinse leest wordt geschoeid. Als de ideologie het niet meer kan, moet de economie de wereld maar gaan redden.

Ringo’s Testament
Dit verhaal speelt in 2003 en gaat over de jaren zestig. Het is een ode aan die periode, bezien door een groep babyboomers die om een speciale reden bijeen is. Ze beginnen als pelgrims op een kleine berg en het dreigt niet goed af te lopen. Simon heeft een idee, maar hij kan het niet alleen. De jaren zestig worden gedefinieerd en op hun waarde besproken. Een andere Ringo wordt ontvoerd, en Bill treedt regelend op. De babyboomers sluiten zich bij nader inzien toch maar aan bij de werkelijkheid.

Rioja Voor De Ziel
Jaren 70. Kantelpunt voor de cyclus. Dit gaat over een zoektocht naar een levenselixer (vermomd als een fles redelijk drinkbare Rioja). Rico lift in 1974 naar Spanje en stuit op een sjamaan, een expriester en een restant van de Graal. De basisvraag: moet Rico (27) zijn idealen dichterbij brengen of komt het allemaal vanzelf wel goed?

De Pijnbank Van Het Geluk
Eind jaren 80. De economie begint de macht over de samenleving over te nemen. Directeur van het Veranderpaleis Willem Grondwater (41) neemt de maatschappij mee voor een behandeling, want de burger moet worden aangepast aan de eisen van de moderne economie en de staat gaat daar een handje bij helpen.

Garage Tibet
Jaren 90. Ankers in woelige tijden. Geschiedenissen uit het bedrijfsleven over mensen die starten, afzien, stug volhouden en uiteindelijk voor reparatie belanden bij een garage. Richard (44) en tal van andere babyboomers beginnen bedrijven en ruiken aan het grote geld. Er wordt een enorme zeepbel opgeblazen met mooie kleuren en prachtige spiegelingen.

Mirrari’s Redding
Jaren 2000-2025. Hier breekt het besef door dat er dingen zijn die er toe doen. De babyboomers zijn zelf zestigers geworden en krabben zich nog eens achter de oren. Als de toekomst met plankgas korter wordt, gaat de kwaliteit van het leven dan dubbel tellen? Ringo (80) kijkt anno 2025 terug op de veranderingen die de laatste vijftien jaar de wereld op zijn kop hebben gezet.

___________________________________
De  auteur is David Grabijn. Hij schrijft graag en trok enkele jaren uit om de cyclus gestalte te geven. De boekomslagen zijn ontworpen door Antonetta Eilers. Deze Hilversumse kunstenares en grafisch vormgever is onder meer bekend van de prachtige kaarten die ze voor het Liliane fonds heeft ontworpen.