Paul Madaule

 

“Luistertraining heeft niet alleen effect op je brein maar vooral ook op de manier waarop je in het leven staat”

Op school bleef Paul Madaule drie keer zitten. Zijn schoolcarrière liet zeer te wensen over. Hij was niet dom, maar leren lukte gewoon niet. Hij struikelde over zijn woorden en kon niet meedoen aan discussies. En om met zijn handen te werken was hij veel te onhandig. Thuis werd het er niet gezelliger op en de school werd een nachtmerrie die hij ten slotte besloot te ontvluchten.

Door een toeval kwam hij in contact met dr. Alfred Tomatis, de bekende Franse KNO-arts. Zo kwam het toch nog goed met Paul Madaule. Hij studeerde niet heel veel jaren later af aan de Université Sorbonne in het vak psychologie.

Hij zou zijn leven gaan wijden aan de methoden van Alfred Tomatis. Zes jaar lang was hij in Europa en Zuid-Afrika werkzaam als therapeut en docent. In 1978 kwam hij naar Toronto in Canada, waar hij samen met dr. Tomatis The Listening Centre stichtte.

Paul Madaule heeft talloze artikelen geschreven over de opvoedkundige en therapeutische waarde van muziek en stemgebruik en over luistertraining voor kinderen met ontwikkelings- en leerproblemen. Hij heeft op vele conferenties gesproken. Hij was co-auteur van About the Tomatis Method. Zijn boek Er gaat een wereld voor je open is al in elf talen vertaald.