Je foto overal

Een paar jaar

geleden heb ik voorgesteld dat er voor huizen voortaan betaald zou worden naarmate ze gebruikt werden. Ga je een ommetje of met vakantie, dan krijg je geld terug. Net zoals dat voor het parkeren van auto’s en voor ritjes met de bus geldt: betalen naar gebruik, niet naar bezit. En net als bij het toen druk besproken rekeningrijden waarbij je als automobilist voortaan belasting zou betalen per kilometer in plaats van voor het bezit van het ding. Ik heb het Europees aangekaart in Brussel en in Nederland bij alle politieke partijen en grote multinationals en bij de ANWB en RTL, en ook nog bij het IMF en de ECB, maar ik kreeg er helaas de handen niet voor op elkaar. Terwijl het toch veel eerlijker is! Alleen de AIVD was geïnteresseerd, maar die waren bij onze afspraak verkeerd gereden.

Nu heb ik weer een geweldig goed plan dat ik graag met jullie deel. Eerlijkheid is uit en transparantie is in! Zou het niet heel mooi zijn als je bij elk huis meteen kon zien wie er woonde en of die thuis is? En of ze op facebook dan wel whatsapp of twitter zitten op dat moment? En als je bij elke auto die langsrijdt aan foto’s op de portieren zou kunnen zien wie er in zit(ten)? We hebben toch niks te verbergen? En google en facebook en apple en de reclamemensen en de media en de ambtenaren weten toch al precies wie wat doet en wie waar woont? Zou het niet mooi zijn als wij van de hele straat waar we wonen of werken ook zelf meteen weten wie waar woont en hoe die mensen eruit zien? Kwestie van schermpjes aan ieder huis, waar dan portretjes op komen als je thuis bent. Zodat je vrienden meteen kunnen aanbellen en je niet eerst hoeven te whatsappen. Zodat iedereen contact met je kan maken.

Ik zie wel mogelijkheden. Jullie toch ook? De economie zou er in 1 klap door verdubbelen. Ga maar na: de opticien belt meteen aan bij iedereen die nog geen bril heeft. De manager van de sportschool komt een thuiscursus geven voor iedereen die er een beetje vermoeid uit ziet. Er moeten huis aan huis schermen worden gemonteerd, en ook andere dingen die kapot gaan, of het niet doen, of het laten afweten. Kortom daar hebben we meteen een berg van werkgelegenheid en een prachtig object voor investeerders. Een hele tijd stof voor praatprogramma’s. Begeleidingscoaches kunnen aan de slag. Toezichthouders! Marketeers beleven gouden tijden. Zorgverleners kunnen nog goedkoper gaan werken!  

Dus: je foto op je huis en je auto! (En op je fiets dan, of als je loopt, vraag je misschien? Nee, dat hoeft niet, want dan kan iedereen je toch al zien. Als je tenminste geen uitgebreide hoofdbedekking hebt, anders kan ik me voorstellen dat je op je muts, je helm of je hoofddoek een portretje van jezelf plakt. Maar hiervoor kunnen we nog een innovatieve prijsvraag uitschrijven.)

David Grabijn, auteur

 

David Grabijn, auteur 
Je foto overal