Europa’s en Euroma’s

Het is wat

met al die ouderen. De komende twintig jaar gaan er alleen al in Europa 40 miljoen mensen met pensioen. Van babyboomers tot oma’s en opa’s.

Best veel, dit is toch zo’n beetje een tiende deel van de bevolking. En we hadden toch al zo veel (nog) ouderen.

Ik ben geen deskundige (maar wel eigenwijs genoeg om erover mee te willen praten), toch zou je zeggen dat al die 60plussers gewoon hun belasting betalen, in elk geval over hun aanvullend pensioen en dan ook meteen over hun aow. En ze blijven allemaal boodschappen doen, wonen en zich verplaatsen. De kinderen zijn de deur uit en als het goed is, hebben de meeste oudjes minder kosten.

Ja maar, zo wordt gezegd, er staan maar 20 miljoen jongere mensen klaar om die 40 miljoen ouderen te vervangen. Dus daar dreigt een tekort aan arbeidskrachten. Hm, dan wordt de eventuele werkloosheid dus ook meteen weer opgelost. De jongeren zijn wel minder goed opgeleid en minder fit dan de ouderen, maar dan zet je op elke plek niet één maar twee jongeren neer, dan krijg je nog meer mensen aan het werk. Als de oudjes eindelijk hun bureaus leegmaken, kan er flinke groep opvolgers op hun inmiddels door de Arbo goedgekeurde stoelen gaan zitten.

Sibbe Schoenagel 
Europa’s en euroma’s